Arap İşadamları Arapdüzünü Çok Sevdi
Bir gurup Arap iş adamı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın baba ocağı Güneysu`yu ziyaret ederek burada yatırım alanlarını incelediler.
27-05-2014 / Güneysu

18 kişilik Arap iş adamları gezide Güneysu’da bulunan Arapdüzü Doğa Parkının ismi çok güzel olduğunu ifade ettiler.

Suudi Arabistan’dan gelen heyet Rize`nin Güneysu ilçesinde bulunan Arapdüzü Doğa Parkını ziyaret ederek burada yağmur ve sis altında olmanın mutluluğunu yaşadılar. Kendilerine şemsiye tutulmasını istemeyen bazı iş adamları “Biz yağmur ve sisi hiç görmüyoruz, bırakın ıslanalım” dedikleri görüldü.
Arap iş adamlarına Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Güneysu Kaymakamı Gökmen Çiçek, Güneysu Belediye Başkanı Halil Turan, Güneysu Belediyesi eski Başkanı Ahmet Minder Ak Parti Güneysu İlçe Başkanı Mehmet Akif Karslı eşlik etti.

“TÜRKİYE SON YILLARDA YÜZDE SEKSEN DEĞİŞTİ”
Karadeniz ile Arabistan arasındaki farkın gece ile gündüz gibi olduğunu söyleyen Suudi Arabistanlı iş adamı Muhammet Yusuf El Bandi; “İki yerleşim yeri arasında ki fark çok geniştir. Bizim orası biraz serin, biraz yağışlı, biraz bulutlu değil tam tersine kuraktır. Her zaman biz İstanbul’a geliyoruz ama burası oradan çok güzel. Orası çok kalabalık, karmaşık, trafik çok, binadan başka, yoldan başka bir şey göremiyoruz. Orada taksiden inip, taksiye binerek binaları görüyorsun, ama burada manzara var.  Burada güler yüzlü insanları görüyorsun. Oradakiler ne istiyorsun, bir şey istiyorsan parayla. Buradaki insanlar arkadaşlık, kardeşlik, aile gibi maşallah. Biz döndüğümüz zaman ülkemize oradaki vatandaşlara buraları anlatıp mutlaka görmelerini söylüyoruz. Biz buraları artık buradakilerden fazla düşünüyoruz. Buraları ilerletmek istiyoruz. Beraberimizdeki arkadaşlar yöreyi haddinden fazla beğendiler. Buradaki çay çok güzel. Türkiye son yıllarda yüzde seksen değişti. Bunu yüzde doksan diyemem çünkü imparatorluk zamanından bir zemini var. Şimdiki genç yöneticiler ülkeyi bambaşka yaptılar. Kuyumcu gibi altın üzerine elmas taktılar. Allah onlardan razı olsun” şeklinde konuştu.

“ERDOĞAN MÜSLÜMANLAR İÇİN ÇOK UĞRAŞIYOR”
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı burada sevildiği kadar bizde Arabistan’da seviyoruz diyen Muhammet Yusuf El Bandi “Başbakan Erdoğan Müslüman’dır. Türkler için Müslümanlar için çok uğraşıyor. Ona muafiyetler diliyoruz” dedi.
“YENİ TURİZM HAVZALARI AÇMAYA UĞRAŞIYORUZ”
Arap iş adamlarının iki gündür bölgemizde misafir olduklarını söyleyen Çetin Oktay Kaldırım, “Çok güzel ve verimli görüşmeler yapıldı. Dört yıldır biz Suudi Arabistan’a gidiyoruz. Burada tanıtımlar yapıyoruz. Bu bölgeden ciddi anlamda turizm payı almaya başladık. 2010’da 30 bin olan rakamlar bugün 200 bini geçti. Bu sene ise 300 bin turist bekliyoruz. Geçen yıl direk seferler başladı. Biz bu gelişmeleri biraz daha iş adamları boyutuna çekmek için ikili görüşmeler yapıyoruz. Mekke Ticaret Odasını iki kez ziyaret ettik. Cidde Ticaret Odasını ziyaret ederek görüşmeler yaptık. Kendilerini bölgemize davet etmiştik, sağ olsun geldiler. Bizde bu ziyareti bir yatırım fırsatına dönüştürmek istiyoruz. Bu anlamda yararlı görüşmeler yapıldı. Bölgemizde Uzungöl ve Ayder markalaştı. Yeni havzalar açmaya uğraşıyoruz. Artık buralar doymaya başladı. Dolayısıyla potansiyel alanları onlara gezdiriyoruz. Misafirlerimizin arzusu ile Başbakanımızın memleketini görmeyi gezmeyi istediler. Burayı da bir destinasyon olarak değerlendirmeyi arzu ettiler. Sürekli ifade ediyorlar, Başbakanımız sadece Türkiye’de değil onlar içinde sevilen bir şahsiyet, çok önemli bir figür olarak görüyorlar. Onların şöyle bir atasözü var: insanı ne mutlu eder? Üç şey mutlu eder diyorlar. Yeşillik, su ve güler yüz diyorlar. Bizde onlara bunların bölgemizde fazlaca olduğunu bereketli olduğunu söyledik. Onlarda artık burası bizim ikinci vatanımız diyorlar” diye konuştu.

“YAKIN BİR DÖNEMDE YATIRIMLARI GÖRECEKSİNİZ”
Mekke Ticaret Odası olarak Rize’de olduklarını söyleyen Mekke Ticaret Odası başkanı Hassan Aref Kinsarah, “Burada bizimle yatırım alanından, sanayi alanından ve inşaat alanında temsilciler var. Amacımız buraya gelerek fırsatları değerlendirmek. Bizi insanlar güler yüzle karşılamaları mutlu etti. Yatırım alanlarının yanı sıra çay tarlalarını da ziyaret ettik. Bölgenin alt yapısının çok zengin olmasından dolayı burada otel olsun, termal alanlar olsun bunları değerlendireceğiz. İnşallah çok yakın bir dönemde bu yatırımları göreceksiniz. Bulunduğumuz yerin ismi Arapdüzü Doğa Parkı ismi çok güzel. Bu ismin nereden geldiğiniz kısa sürede araştırıp soracağız” diye konuştu.

İş adamı Halit El Şehri ise, Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde ticaretle uğraştığını belirterek, “Burada olmaktan çok mutluyum. Bu bölgeye yatırım yapmaktan mutlu olurum. Burayı bu şekilde güzel bir bölge tahmin etmemiştim. Dünyanın her yerine gittiğim için İsviçre’den daha güzel bir yer. Bölge olarak özellikle Arap ülkeleri için dini ve insanların yaşam tarzı uyduğundan gelecekteki bağlarının çok açık olduğunu görüyoruz. Buraya yatırım yapmak için elimizden geleni yapacağız.