Güneysu, Metef Fuarı`na Tam Kadro Katıldı
Metef Fuarı açılışına Güneysu`dan iştirak eden Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder ise 5 yıldır gerçekleştirilen Fuar`ın Mesleki ve Teknik açıdan gençlerin eğitimine yönelik olumlu katkılar sağlayacak bir gelişme olduğunu kaydederek. Proje tabanlı düşüncelerin uygulamaya geçirilmesi suretiyle mesleki eğitimde önemli gelişmelerin kaydedilebileceğini ifade etti.
21-05-2009 / Güneysu

26 okul ve kurum’un katıldığı Metef (Mesleki Teknik Eğitim Fuarı) Rize Deniz Caddesinde törenle açıldı. Rize İl Milli eğitim Müdürü Rasim Çelik’in açılış konuşmasını yaptığı Metef Fuarı’na İl ve İlçelerden çok sayıda okul ve kuruluş katılırken Güneysu’dan Fuara Başta Kaymakam Suat Demirci ve Belediye Başkanı Ahmet Minder olmak üzere, İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Külünk de iştirak etti.

Fuarın açılış konuşmasını yapan Rize Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik, Eğitim sorununu çözemeyen ülkelerin kalkınamayacaklarını belirterek; ``Dünya, bilim ve teknikte, eğitim ve sanatta değişim sürecini yaşarken, bizim bu değişimin dışında kalmamız mümkün değil. Değişime ayak uydurabilmek için de gelişmiş milletlerin eğitim standartlarını yakalayarak, çocuklarımızı ve gençlerimizi onların ölçülerine göre yetiştirmemiz gerekiyor`` dedi.

Kentte bulunan 29 mesleki ve teknik eğitim kurumuna 11 bin 128 öğrencinin devam ettiğini söyleyen Çelik, Mesleki ve teknik eğitim veren kurumların Türkiye genelindeki oranının yüzde 38, Rize`deki oranın ise yüzde 54,5 olduğunu ifade eden Çelik, 3 yılda Rize`deki oranı yüzde 65`e çıkartmayı hedeflediklerini bildirdi.

Gençlerin meslek sahibi olmaları için, mesleki ve teknik eğitime önem verilmesi gerektiğini söyleyen Rize Valisi Zekeriya Şarbak ise Deniz Caddesi`nde düzenlenen 5. Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumları Fuarı`nın (METEF) açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye`nin en önemli meselesinin eğitim, eğitimde de mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi olduğunu belirtti.

Mesleki ve teknik eğitimin gelişmiş ülkelerdeki oranının yüzde 70`ler seviyesinde olduğunu ifade eden Şarbak, ``Bu oran, Türkiye`de ise çok gerilerde. Mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için son yıllarda önemli çalışmalar yürütülüyor. Öğrencilerin çoğunun genel lisede okuması nedeniyle gençlerimiz üniversite kapılarında yığılıyor. Geçmişte herkesin bir mesleği olurdu. Ancak günümüzde gençlerimizin çoğunun bir mesleği yok. Bu nedenle gençlerimizin meslek sahibi olmaları için mesleki ve teknik eğitime önem vermeliyiz`` şeklinde konuştu.

Güneysu Halk Eğitim Merkezi’nin de katıldığı Fuara Güneysu Kaymakamı Suat Demirci ve Milli Eğitim Müdürü Adem Külünk de iştirak etti.

Metef hakkındaki düşüncelerini Güneysu’dan Törende, Proje Tabanlı Beceri Yarışmasında ``Kurtarıcı Çanta`` adlı proje ile Türkiye birinciliği kazanan Çayeli Kız Meslek Lisesi öğrencileri ile mansiyon kazanan Ardeşen METEM öğrencileri ve öğretmenlerine, Vali Şarbak tarafından çeşitli hediyeler verildi.

Fuar, 23 Mayıs Cumartesi gününe kadar açık kalacak.