Güneysu`nun Dönüşümü Tez Konusu Oldu
Rize`nin Güneysu ilçesinde, geleneksel mimariyi yansıtan yeni yapılaşma tarzı, İstanbul Teknik Üniversite`nde yüksek lisans çalışmasını yapan Mimar Özgü Turna`nın tez konusu oldu. Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder ile görüşme yapan Turna, yeni yapılan yapılar ile ilgili bilgi alarak, Güneysu`nun yeni projelerini ve hedeflerini, ilçenin yöneticisi Minder`den öğrendi.
30-04-2012 / Güneysu

Turna, tezinin kapsamını ve neden Güneysu’da bir alan çalışması yaptığını şu şekilde ifade etti: “Günümüz dünyasında yaşanan teknolojik, ekonomik, politik ve kültürel değişimler, kentlerimizde yeni yapılanmalara neden olmaktadır. Küresel etkiler altında birbirine benzeyen toplumların kentleri de kimliksizleşmeye ve aynılaşmaya başlamıştır. Bu noktada, kültürel değerlerin korunması ve geliştirilmesi, kentlere yapılacak müdahalelerde önemli bir nokta oluşturmaktadır. Bu bakış açısı ile hazırlanan tez çalışmasında örnek alan olarak Güneysu ilçesi seçilmesinin nedeni, ilçede son yıllarda artan yeni yapılaşma tarzıdır. Güneysu’da geleneksel mimariden esinlenerek yapılan bu yeni yapıların kentin kimliği ile olan ilişkisi, yörenin mimari kültürüne katkıları irdelenmektedir. Bu noktada projelerin uygulayıcılarıyla, yapıları kullanan insanlarla, Güneysu’nun yerel halkıyla, uzmanlarla ve Başkan Ahmet Minder’le görüşmeler yapılmıştır.”
Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder de, yeni yapıların geleneksel yapılardan esinlenilerek yapılmasıyla ilgili olarak; “Dünya küçüldükçe, kendimize ait değerlerimizi ön plana çıkartmamız, kültürümüzü, yaşam şeklimizi, geleneksel mimarimizi dünyaya aktarmamız gerekmektedir. Bu yeni yapılarda geleneksel ile modern tarzı birleştirmeye çalıştık, yeni bir tarz oluşturduk, bu tarzı gören yeni nesiller, daha özgün daha nitelikli yapılara yönelecektir, bu şekilde mimari kültürümüze katkı sağlanmış olacaktır.” dedi. Başta kamu yapılarında yöresel tarzı uygulayarak, halkı yöreye uygun özgün yapılar yapmak konusunda teşvik ettiklerini ifade eden Minder; “Geleneksel kültürün sadece yapısal anlamda değil el sanatları gibi sosyo-ekonomik değerlerde de öne çıkartılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.