Kur`an-ı Kerim Meali Bilgi Yarışması
Büyük Ödüllü Kur`an-ı Kerim Meali Bilgi Yarışması yapılacak
22-01-2014 / Güneysu

Yapılan anket çalışması sonucunda toplumun yüzde 95`inin Kuran-ı Kerimi anlayarak mealiyle okumadığını tespit eden Zinde Gençlik Kulübü, 250 bin kişinin katılacağı meal yarışması düzenliyor. Geçen yıl ilki düzenlenen ve 150 bin kişinin katıldığı yarışmalarda bu sene ilk defa online olarak yurt dışından ve ceza evlerinden de yarışmacı kabul edilecek. Milli Eğitim Bakanlığı`nın onayı ve Diyanet İşleri Başkanlığının da desteğiyle 81 ilde ve 300 ilçede yapılması planlanan yarışmada Kuran ayetlerinin anlamı üzerinde yoğunlaşılacak. 31 Ocak`ta kayıtların son bulacağı yarışmada İlköğretimden din alimlerine kadar 5 ana kategori yer alacak. 9 Mart 2014 tarihinde düzenlenecek sınavın sonuçları dev bir organizasyonla duyurulacak.

Zinde Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü ve Kuranın Anlamıyla Buluşmak (KAB) Platformu`nun ortaklaşa düzenlediği Kuran-ı Kerim Meali Yarışması 9 Mart 2014 tarihinde Türkiye çapında ve internet üzerinden tüm dünyada aynı anda düzenlenecek. Yarışmaya başvurular  www.ufkayolculuk.com adresinden yapılacak.  anlatan Yarışma Sözcüsü Ahmet Bayrak, "Bu alanda yapılmış en geniş kapsamlı organizasyonu düzenliyoruz. Geçtiğimiz yıl ilmihal ve meal olmak üzere toplamda 150 binden fazla kişinin katılımıyla yarışmanın ilkini düzenledik. Bu sene ise sadece meal alanında 250 bin yarışmacıya ulaşmak istiyoruz. İnternet üzerinden 1 Ekimde kayıtlara başladığımız yarışmaya ilgi çok büyük ve kayıtlar şimdiden on binleri geçmiş durumda. Engelliler için özel kabartmalı harflerden oluşan kitapçıklar bastırdık. Yurt dışından katılım için de internet ortamında sınavlar düzenleyeceğiz. Adalet Bakanlığı ve Diyanet İşleri Bakanlığına cezaevlerinde de yarışma yapmak için izin istedik. Dereceye girenlere, il ödülleri dışında merkezi olarak verilecek para ödülü, umre, tablet bilgisayar gibi hediyelerimizin maddi değeri 100 bin TL’yi geçiyor" diye konuştu.
Bu büyük organizasyonun Rize’deki ayağını organize eden Rize Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü Derneği yönetimi olarak yarışmaya tüm enerjimiz ile hazırlığımıza devam ediyoruz. Bu yarışmaya Rize’den 3000 kişinin katılmasını hedeflemekteyiz. Rize ili olarak 3 kategoride ayrı ayrı olmak üzere 3 adet umre, 3 adet dizüstü bilgisayar, 3 adet akıllı telefon ve 6 adet kitap seti ile Rize’de dereceye girecek olan yarışmacılarımızı ödüllendireceğiz. Ayrıca ödüllerimizi düzenleyeceğimiz muhteşem bir ödül gecesi ile kazanan yarışmacılarımıza takdim edeceğiz.

FATİHA`NIN ANLAMINI BİLMİYORUZ
Ufka Yolculuk Kültür Yarışmaları olarak düzenlenen organizasyonların bir anket araştırmasıyla ortaya çıktığına dikkat çeken Bayrak, "ANAR şirketine 12 ilde 2 bin 200 kişi üzerinde bir anket çalışması yaptırdık. Bu araştırmaya göre toplumun yüzde 94`ünün evinde Kuran-ı Kerim bulunmasına rağmen manasını anlayarak okuyan kişi yüzde 5`i geçmiyor. Namaz kılanlar Fatiha`yı okuyor ama maalesef 100 kişiden 5 tanesi anlamını biliyor. Biz bu yarışmayla aslında Kuran-ı Kerimin her yaştan insanın rahatlıkla okuyup anlayacağı ve mesajlarının gayet açık olduğunu göstermek istedik. Yüzde 99`u Müslüman olan bir ülkede Kuranı sadece din adamlarının değil herkesin anlayabileceğini göstermek istiyoruz. Sınavlarda her kategori için belirli surelerin mealinden okunmasını ve ne anladığını yazmasını isteyeceğiz. Asla ezber veya teknik sorular olmayacak" diye konuştu.

KURAN ÖLÜLERİN ARKASINDAN OKUNMASI İÇİN İNMEDİ
Kuran-ı Kerimde pek çok ayetin başında `Ey İnsanlar, Ey İman Edenler` ifadesinin yer aldığına dikkat çeken Bayrak, "Allah (C.C) kutsal kitabımızı herkesin anlayabileceği bir şekilde gönderdi. Fakat maalesef kutsal kitabımızı okuyup yaratanın emirlerine göre yaşamak yerine ya ölülerin ardından ruhuna bağışlamak ya da kutsal gecelerde sevap kazanmak için okuyoruz. Kuran sadece alimlerin anlayacağı seçkin bir zümrenin anlayacağı bir kitap değildir. Toplumdaki Kuran anlayışını değiştirmek ve kutsal kitabımızı herkesin anlayabileceğini göstermek istiyoruz. Örneğin Gençlere yönelik kategoride Yusuf suresini koyduk. Hem kolay anlaması hem de Hz Yusuf`un yerine kendisini koyup ibret alması için. Çocukların kategorisinde ise Lokman suresini koyduk. Anne babaya hürmeti yaratılış gerçeğini, iyiliğin boşa gitmediğini anlasın diye. Büyüklerde ise gene kendisine uygun ayetler seçtik.  Yarışmaya her yaş ve eğitim grubundan kişi katılabilir. Genellikle aileler anne baba çocuklar hep beraber katılıyor. ilköğretim, lise, üniversite, halk ve ilahiyatçılara dönük kategorilerimiz var" dedi.

Yarışma Takvimi
Başvurular: 1 Ekim- 31 Ocak 2014