GÜNEYSUBELEDİYESİ
Hafız Kamil Kurdoğlu

Hafız Kamil Kurdoğlu

Hafız Kamil Kurdoğlu

Hafız Kamil KURDOĞLU (İlim Adamı)

1879 yılında Küçükcami`de (Paravol) doğdu. İlk ve Ortaöğreniminden sonra İstanbul Tıp Fakültesi`ne girdi. Ailevi sorunlar nedeniyle tıp öğrenimini yarıda bırakarak Rize`ye geri döndü. Rize`de Kızılay Müdürlüğü yaptı ve aynı zamanda da aşı memurluğuna devam etti. Rize - Güneysu yolunun yapılmasına ve Güneysu`nun nahiye olmasına öncülük yapmış olması sebebi ile anısına bir caddeye ismi verilerek vefatından sonra unutulmayacağının göstergesi olan vefa kendisine gösterildi.

Öldüğü zaman 8 yaşında olan Nermin Gürkan Dedesi Hafız Kamil Kurdoğlu’nu anlattı.
"Herkesin bildiğinin aksine dedesi Hafız Kamil Kurdoğlu’nun Güneysu’dan çok eski zamanlarda şehir dışına çıktığını ve büyük şehir yaşantısını tanıdığını ifade eden Nermin Gürkan Dedesinin yaptığı en popüler işin Rize Güneysu yolunun yapılmasına öncülük etmesi olduğunu belirtti. Nermin Gürkan Dedesini anlatırken Güneysu tarihin tozlu sayfalarında yolculuğa çıkmanın keyfini yaşadık. Geçmişe doğru atılan her adımda Nermin teyzemizin gözleri biraz daha doldu."

"Yol yapımı zor iş özellikle yeni bir iş yapıyorsanız. O dönem Güneysu’ya yol geliyor diye dedeme karşı çıkanlar da oldu tabi ki. Fakat şartlar ağır, yollar Rize’den Ramanoz’dan elle açılarak geliyor Güneysu’muza. İş Makineleri yok. Ben dedemin en büyük kızının kızıyım. Bu noktada onu tanıma fırsatı buldum. O dünyanın en iyi niyetli insanlarından birisiydi. Merhametli ve iyilikseverdi. 3 Oğlu ve 4 kızı oldu. Oğullarının isimleri: İrfan, Naci ve Ariftir. Arif Kurdoğlu doktordu bilindiği üzere. Kızların İsimleri ise Mihriban, Nedime, Rubabe ve Naket. Dedemin eşi yani benim anneannemin ismi ise Maksude idi. Dedem öldüğü zaman ben 8 yaşlarımdaydım. 1945 de dedem Hafız Kamil Kurdoğlu vefat etti. Annem de acısına fazla dayanamadı ve 1945 yılında da annemi kaybettik.”

"Annemi kaybettik derken gözleri doluyor Nermin Teyze’nin Annesiz geçen bir ömrün kıyısında yürürken yaşamın getirdiği zorluk yüzünde beliriyor. Sözü tekrar Hafız Kamil Kurdoğlu’na Yani dedesine getiriyor. “Şimdi Rize’den gelirken Güneysu yolunu geçerken içim mutlulukla doluyor. Projenin mimarının dedem olduğunu bilmek beni sevindiriyor” diyor.