Kıble Dağı`nın Vazgeçilmez Yıldızı: DAĞCAMİİ
Dağ Cami Ziyaretçilerini Bekliyor.
16-06-2009 / Güneysu

Rize’nin Güneysu İlçesi Kıbledağı Köyü’nde bulunan ve Kıbledağı Camisi olarak da adlandırılan Dağ Cami rakım olarak Karadeniz bölgesinin en yüksekte yer alan camilerinden.
Denizden yaklaşık 1200 metre yükseklikte bulunan Camii, İnsanların namaz kılarken Kâbe’nin yönünü belirtmesi nedeni ile kendisine yönelerek namaz kılmaları için “Kıble Dağı” diye adlandırılan dağın zirvesinde yer alıyor. Çevre köylerden getirilen elektrik bağlantısı ile içerisinde kimse olmasa da sabaha kadar ışığı açık tutulan cami bu şekli ile Güneysu’dan bakıldığında Kıble Dağı’nın zirvesine oturmuş bir yıldızı andırıyor. Yıllar öncesinde ibadet, yağmur ve güneş duası için çıkılan Dağ Camii halen ibadete açık halde tutulsa da sadece yöre halkı için değil dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistler için de gizemli bir mekan olma konumunu koruyor.

Ne zaman inşa edildiği bilinmiyor
Şu anda Camii olarak kullanılan yapının ilk olarak ne zaman inşa edildiğine dair kesin bir bilgi olmasa da, Dağ Camii’nin eskiden zikir ve mukabele yapılan bir mekan olduğu söyleniyor. Caminin orijinal halinin 1910 yılında Salahalı Sabit isimli bir İmam tarafından bozularak kara kesme taştan yeniden inşa edildiği biliniyor. İlk restorasyon çalışmasının 1910 yılında yapıldığı bilinen yapıya, 1963 yılında ikinci kez el atılmış. Güneysu’da tanınan bir hoca olan Yusuf Yılmaz önderliğinde, Güneysu halkının da yardımı ile Dağ Camii aslına uygun olmayan bir şekilde 1963 yılında yeniden restore edilmiş.