Minareden ekmek çıkar mı?
Şerif Eresen. İşi nedeni ile 20 yıldır Türkiye`de dolaşmadık yer bırakmadı ise de aslen İzmir Bergamalı. 2 oğlu ve 1 kızı var.
11-08-2009 / Güneysu

Gittiği her yerde kendisine sihirbaz ya da ip cambazı gibi isimler takılsa da aslında o bir minare tadilat ustası. Zamana ve doğaya direnemeyen Cami minarelerinin birçoğu elinden geçmiş. Hal böyle olunca da gerek Diyanet görevlilerine gerekse gittiği illerdeki müftülük çalışanları ve cami imamlarına kadar herkes tarafından yakından tanınan bir isim. Doğu Karadeniz Bölgesinde aşırı yağışların yaşanması ve şimşeklerden etkilenen Rize’ye bağlı Güneysu İlçesi Merkez Cami Minaresi’nin kırılan Alem’ini yerine takmak için çalışmalara başlayan Minare tadilat ustası Şerif Eresen ilginç görüntülere neden oluyor.

20 yıl önce işi kendisine öğreten kişi olan Reşat Usta’nın tırmandığı minarelerden 3 kere düşüşüne tanıklık etse de, “Öldürmeyen Allah öldürmüyor” diyor ve minare tadilat işine nasıl başladığını anlatıyor Şerif Eresen:

“Minare tadilat işine başlamam bana bu işi öğreten Reşat Ustanın Memleketimiz Bergama’ya gelmesi ve halamla evlenmesi ile başladı. Önce kendi çocuklarına bu işi öğretti. Ben de onların yanında bu işi öğrendim. Her işin bir zorluğu var. İşim zor. Özellikle kuvvet istiyor. Lakin tekniği bildikten sonra ha 70 metrede çalışmışsın ha 100 metrede. Yine de işi öğretecek çırak bulmakta zorlanıyoruz çünkü birçoğu minareye çıkmaya korkmaktalar.”

Aldığı ücretin çoğu yerde işi bitirme zamanına göre çok fazla olduğunu düşündüklerini ifade eden Eresen; “Yaptığım iş çok hızlı bitiyor. Çünkü ben minareye tırmanmak için tahtadan iskele kurmuyorum. Elimdeki tek malzeme minareye doladığım ip. Lakin tehlikeleri de var bu yöntemin. Bu yüzden aldığım ücret iskele kuran ustalara göre hem daha az hem de işimi daha hızlı yapıyorum.” diyor.

Başından geçen ilginç bir olayı “İstanbul – Arnavutköy’e bağlı Habipler Camisinde vatandaşın birisi minareye çıktığımı ve sadece elimde bir ip olduğunu görünce kalp krizi geçirdi ve hastaneye kaldırıldı. Allahtan kendisine bir şey olmadı ben de kendisini ziyarete gittim” şeklinde anlatıyor.

“Minarenin ucuna ölmek için mi çıkıyorsun” diyenler var fakat ben ekmeğimi minareden kazanıyorum diyerek konuşmasına devam eden Minare Tadilat Ustası Şerif Eresen: “Minare’nin ucuna çıkınca huzura kavuşuyorum. Aşağısı ile bağlantım kesiliyor. Düşünülenin aksine çok da rahat çalışıyorum. Bu işi yapmak benim için bir hastalık haline geldi. Parayla yapılacak bir iş değil bu iş. Minareye çıkmadığım zaman rahatsız oluyorum” diyor.

Yaşamının son iki yılında Karadeniz bölgesinde çalıştığını söyleyen Eresen, minareden Karadeniz’in eşsiz doğasını izlediğinde heyecana kapıldığını da sözlerine ekliyor.

17 Ağustos Depremi’nden sonra çatlayan ve yarısı yıkılan minarelere yönelik minare yıkımcılığı işine de giriştiğini ifade eden Eresen; “işimin riskli olduğunu kabul ediyorum. Ben bu iş için doğduğuma inanıyorum. Elbette ki emniyeti elden bırakmadan yerine göre 2 emniyet ipini vücuduma bağlayarak işimi yapıyorum. Basitçe anlatmak gerekirse, ipin ucunu düğüm yaparak ipin kendi ağırlığını sallamak sureti ile minarenin etrafına dolayarak üzerinde gezinebileceğim yolu yapmış oluyorum” diyerek yaptığı işi özetliyor.

Herkesin kendi nasibini yiyeceğine inandığını belirten Eresen İskeleci minareci ustaları ile kendisi arasında fiyat ve zaman farkı olduğunu vurguluyor. Maliyetlerin farklı olduğunu ifade eden Eresen; “Ben işimi 1 günde bitirir 1000 TL alırım onlar işi 10 günde bitirir 10 bin TL alır” şeklinde konuşuyor.

2 Oğlan 1 kız toplam 3 çocuk babası olduğunun altını çizen Eresen çocuklarına bu işi öğretmediğini, bu işi yaparlarsa işin tehlikeleri nedeni ile aklının sürekli çocuklarında olacağını düşündüğünü ifade ediyor.