Uğurluel Güneysu`lularla Buluştu
Güneysu Kaymakamlığı ve Güneysu Belediyesi`nin öncülüğünde ve destekleriyle, Güneysu Eğitim Geliştirme Platformu tarafından organize edilen ve tanınmış Tarihçi-Yazar Talha UĞURLUEL`in sunduğu "Kanuni Sultan Süleyman Dönemi - Topkapı Sarayı ve Harem" konulu konferans Güneysu Öğretmenevinde gerçekleşti.
25-02-2013 / Etkinlikler

Konferansa Rize Valisi Nurullah Çakır , Güneysu Kaymakamı Gökmen Çiçek, Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder, Rize İl Milli Eğitim Müdürü Saffet Yıldırım, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Halil Pehlivan, Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız Çaykent Belediye Başkanı Mehmet Kazancı, Büyükköy Belediye Başkanı Mustafa Okur,MÜSİAD Rize Şube Başkanı Mahmut Dabak ile Çok sayıda vatandaşlar katıldı.

Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder Yaptığı konuşmasında Muhteşem Yüzyıl dizisini, ‘Muhteşem Rezalet’ olarak değerlendirdi “Oryantalist bir kesimin yazmış olduğu kitaplar kaynak gösterilmek suretiyle yazılmış ders kitaplarıyla neslimize yıllar yılı yanlış tarih bilinci aşılanmıştır. Ve bunun sonucunda da insanımızın ecdadına karşı, geçmişine karşı, şerefli, onurlu ecdadına karşı maalesef şüpheyle bakan ama daha çok da düşmanca bakan bir tarih anlayışı bir tarih bilinci maalesef ülkemizde vücut bulmuştur. Özellikle batılı tarihçi veya akademisyenlerin yazmış olduğu kitaplardan esinlenerek senaryolar hazırlamak suretiyle televizyonda diziler yayınlanıyor. Bu dizilerle özellikle görsel anlamda, kitaplardan daha tehlikeli bir şekilde yavrularımızın seyredeceği ki seyretmekten hayâ ettiğimiz filmler yapılmak suretiyle bu filmlerde maalesef bu yanlış tarih algısının oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu televizyon dizilerinden son bir tanesi, seyrediyoruz muhteşem yüzyıl dediğimiz muhteşem rezalet esasında. Bu film evlerimize haremlerimize girmek suretiyle bu filmi seyreden bir insanın ecdadına nasıl bakacağını artık siz tahmin edin. Ve maalesef bu film sadece ülkemizde değil, özellikle Ortadoğu coğrafyasında, İslam ülkelerinde, Arap ülkelerinde hatta Balkanlardaki İslam ülkelerinde de gösterilmek suretiyle maalesef insanlarımız artık tarihine ecdadına karşı... Onların kemiklerini sızlatan bir tarih anlayışıyla karşı karşıya kalıyoruz. Düşünebiliyor musunuz seferde, yani cihatta vefat etmiş, şehit olmuş bir Osmanlı padişahının nasıl tasvir edildiğini görüyoruz. Bu Osmanlı padişahı 76 yaşında Zigetvar seferinde vefat ediyor. At üstünde kaç bin kilometre yol gidiyor. Zigetvar dediğimiz yer neresi? Bugün Avusturya sınırları içerisinde bir kale. Sırf orası stratejik öneme sahip bu kaleyi de almam lazım, Alman-Roma-Germen imparatorluğuna bir darbe daha vurmam lazım, Osmanlı’nın Balkanlardaki Avrupa’daki gücünü sağlama almam lazım düşüncesiyle Zigetvar seferine çıkıyor. Ve o seferde 76 yaşında dedemiz hüviyetinde bir Osmanlı padişahı vefat ediyor. Ve bu padişahı hareme hapsetmek suretiyle ki harem dediğimiz ismiyle müsemma haram olan bir alan. Yani herkesin bilgisi, öyle çok bildiği bir şey değil. Oradaki kadınlar kitap yazmadı. O zaman oranın içerisinde fotoğraflar çekilmedi. Hiçbir şekilde oradan dışarıya bilgi sızması mümkün değil. Padişahların bile rahatça girip çıkabileceği bir yer olmayan haremi sen bu şekilde tasvir ediyorsun milletin huzuruna getirmek suretiyle ecdadına düşman bir nesil, ecdadına nefretle bakan bir nesil haline getiriyorsun. Yazık değil mi bu millete. İşte biz, Güneysu’da inşallah bu muhteşem rezalete karşı muhteşem bir duruş sergilemek suretiyle hocamızın dilinden bu muhteşem rezaleti daha da yakından göreceğiz inşallah. Ama biz haremi daha yakından tanıyacağız. Topkapı sarayımızı daha yakından tanıyacağız. Muhteşem yüzyıla da buradan bir cevap vereceğiz inşallah.” dedi.

Düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan tarihçi yazar Talha Uğurluel Kanuni Sultan Süleyman Dönemini tarihi seyir içerisinde bilinmeyen ve yanlış bilinen ayrıntılarıyla katılımcılara anlattı. Görsel sunumuyla da konferansını destekleyen Yazar katılımcılara açıkçası tarih ziyafeti verdi. 2 saate yakın süren konferansı büyük bir dikkat ve hayretle izleyen seyirciler,  bazen de duygu dolu anlar yaşadı.

Kanuni Sultan Süleyman`ın   46 yıllık hükümdarlık süresince yaptığı seferleri ve bu seferlerin bilinmeyen yönlerinin an ve an yaşandığı konferansta adeta bütün katılımcılar zaman yolculuğa çıkmış gibi oldu.
            Topkapı Sarayı`nda yaşam, harem gibi konuları da ayrıntısına kadar gözler önüne seren Yazar bu güne kadar gerçek iç yüzüyle yeterince bilinmeyen Kanuni Sultan Süleyman dönemine ışık tutmuş oldu.
             Uğurluel, tarihin, tarihi romanlar yerine hatıratlardan öğrenilmesi gerektiğini vurguladı.
Bu kapsamda Barbaros Hayrettin Paşa`nın hatıratlarının okunması tavsiyesinde bulunan Uğurluel, ``Televizyonda yayınlanan dizide, Barbaros Hayrettin Paşa yüzü boyalı Avrupalı bir korsan tipinde gösteriliyor. Gerçekte onun Kanuni için savaşmaya başladığı zamanlarda saçı sakalı ağarmış biri olduğu hatıratlarında ifade ediliyor. Avrupalılar atalarımıza ait heykelleri birçok müze ve sarayda koruyor biz ise onların popçu ve topçularının resimlerini odalarımıza asıyoruz`` dedi.
Uğurluel, İslam tarihinde Hürrem Sultan kadar, hayır kurumları yaptıran bir hatun olmadığını ve Hürrem Sultan`ın yaptırdığı hayır kurumlarının Kudüs`e kadar uzandığını da belirterek, Kudüs`teki külliyenin bugün bile faaliyet gösterdiğini söyledi.
Hürrem Sultan`ın, Kur`an okulunun dibinde gömülmeyi vasiyet ettiğini anlatan Uğurluel, buna rağmen bazı kesimlerin neredeyse onu Hıristiyan ilan edeceğini dile getirdi.
           Kendisine günün anısına Güneysu Kaymakamı Gökmen Çiçek tarafından Plaket takdim edilirken Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder ise İlçede yapımı gerçekleştirilen bakır işlemeli fincan takımı hediye etti.
             Program sonunda kitap ve CD’lerini imzalayarak Talha Uğurluel katılımcılarla sohbet etti.